Proužky a všechno, co se vlní

pruhy-zebry-blog-min

 

Jak to s těmi proužky vlastně je

Rozšiřují? Zeštíhlují? Prodlužují? Jak to s těmi oblíbenými proužky ve skutečnosti je? A kdo s tímhle vzorovým evergreenem přišel jako první?

 

pruhy-namornice-blogNe nadarmo se oblečení s proužky, zvláště těmi modrými, označuje jako námořnické. S jeho výrobou  a nošením přišli jedni z nejdrsnějších francouzských námořníků z oblasti Bretaně. Těmito vodními chlapáky se dále inspirovalo celé francouzské námořnictvo a zanedlouho celý svět. Ke konci 19. století objevilo kouzlo proužků i ostatní nenámořnické obyvatelstvo.

V průběhu 20. století se proužky staly jedním z nejoblíbenějších a nejoblékanějších vzorů vůbec. A je jedno, jestli je nosíte na triku, sáčku, kalhotách, sukni nebo kabelce. Proužky jsou úžasně nestárnoucí a nadčasové, můžete je tak oblékat stále dokola bez obav z toho, že vám ve skříni pomalu vyjdou z módy. To se totiž nestane. Nikdy. Vážně.

Vodorovné proužky

Rozšiřují nebo nerozšiřují? V podání některých módních stylistů se zdá, že je ta otázka stejně důležitá jako problém globálního oteplování. Každý rok se ocitáme v zajetí titulků tvrdohlavě šířících hesla jako: Vodorovné proužky rozšiřují. Nebo hůře: Vodorovné proužky pouze pro modelky. Tyhle informace jsou sice bezpochyby užitečné, ale co mají dělat většinové nemodelky? Chodit v pytli? Tak to určitě ne.

Naštěstí se zdá, že i vodorovné proužky a ženy normálních postav začínají brát módní guru na milost. Posledním hitem je heslo: Proužky mohou nosit všichni. Ačkoliv by to bylo krásné, tak jednoduché to přece jen není. Musíme smířit s tím, že všechny proužky zkrátka nesluší všem.

Více než na směr se při výběru nového kousku do šatníku zaměřte na šířku proužků. Obecné pravidlo praví, že úzké proužky sluší každému. Pokud patříte mezi křehulky, platí to pro vás dvojnásob. Vždy volte úzké proužky perfektně ladící k vaší éterické postavě. Vodorovné, svislé i šikmé. Nebojte, všechny vám budou slušet, i když nevlastníte míry 90-60-90.

A co je na vodorovných nejlepší? Opticky přidávají tam, kde máte pocit nedostatečnosti. Na oko jimi zvětšíte ramena, prsa nebo boky.

Svislé, šikmé, nepravidelné

I zde máte téměř neomezené možnosti. Ale opět pamatujte na to, že méně je více. Proto při výběru svislých proužků dbejte na to, aby byly náležitě úzké. Na kalhotách či sukních jsou tenké dokonce nutností. Ocení je hlavně majitelky nižších postav. Úžasně totiž prodlužují. Skvělou vlastností proužků je možnost jejich kombinace a rozmanitost. Barevné, úzké, široké, svislé, šikmé, málo proužkované, hustě proužkované. Těch je, co? Proto kombinujte, experimentujte a zkoušejte. Nakonec je stejně nejdůležitější, abyste se v oblečení cítili příjemně a pohodlně vy, ne módní policie. V naší nabídce pruhovaných triček si vyberete vy, i váš partner.

S čím je nejlíp sladíte?

Proužkům nejvíce sluší kombinace s jednoduchým oblečením a jemnými doplňky. Pokud jde o svršky, ty vypadají perfektně k džínám, sáčkům, jednobarevným kalhotám i sukním. K proužkovaným sukním, kraťasům nebo kalhotám oblékněte jednobarevný top nebo halenku. S proužky prostě nemůžete šlápnout vedle. 

I mužům sluší proužky

Nemyslete, že proužky jsou výsadou žen. Velmi často je oblékají i muži. A je to fajn. Vypadají v nich totiž pekelně dobře. Trička, košile, saka, svetry nebo mikiny. Pánská proužkovaná móda je opravdu rozmanitá, a je z čeho vybírat. I muži by proto měli myslet na to, jak proužky nosit. Snažte se příliš nekombinovat. Proužky jsou samy o sobě velmi výrazné. Není proto třeba, to s ostatními vzory zbytečně přehánět. Naprosto k nim postačí jednobarevné doplňky i oblečení. Trička s proužkem noste k džínům nebo plátěným kalhotám. To samé platí o svetřících a mikinách. Zkrátka řiďte se heslem, že v jednoduchosti je síla. Pokud stále s váháte, zkuste naši nabídku pruhovaných triček, vsadíme se, že si je zamilujete. 

pruhy-tricko-muz-blog

Máte radši doplňky? Proužkovanou šálou nezkazíte nic. Oživit s ní můžete tmavý kabát nebo jednobarevnou zimní bundu. Vidíte sami, že proužky si najdou místo i ve vašem šatníku. A pokud jste to ještě neudělali, měli byste jim dát co nejdříve šanci.