AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Návod, jak vyčistit pračku

Jak vyčistit pračku, aby byla jako nová?

Při praní se v pračce usazují nečistoty a zbytky pracího prášku. V pračce se také může začít tvořit plíseň kvůli vlhkosti. Vyzkoušejte následující tipy a mějte pračku stále čistou a prádlo voňavé a svěží.

Jestliže se při vyndávání prádla místo příjemného aroma šíří podivný až zatuchlý zápach, je nejvyšší čas pračku pořádně vyčistit. Tento nepříjemný pach může mít několik příčin. Pokud praní provádíte často a nedáváte pračce čas na důkladné vyschnutí, může se buben snadno zapařit. Vlhké prostředí potom vytváří ideální podmínky pro vznik plísní.

K tomu napomáhají různé usazeniny z pracích prášků, špína z prádla, vlasy nebo zvířecí chlupy, ty se hromadí v gumovém těsnění pračky. Buben pračky navíc poškozuje tvrdá voda, která způsobuje vodní kámen.

Zanedbaná pračka nejenže špatně pere, ale zkracuje se i její životnost. Buben, topné těleso a další části pračky jsou ohroženy mastnotou a zbytky aviváže a pracího prášku.

Tato „neviditelná špína“ se v pračce hromadí a samozřejmě se při každém praní dostává i na oblečení. Ačkoliv není na první pohled vidět, nepříjemný zápach prozrazuje, že vaše prádlo není zcela čisté.

5 kroků pro čistou pračku

  1. Po každém praní nechte pračku vyschnout - poté, co vyndáte prádlo z pračky, nechte stroj řádně vyschnout. Vlhkost totiž často způsobuje nepříjemný pach. V teplém a vlhkém prostředí se navíc mohou dobře šířit plísně a bakterie. Prádlo z pračky ihned po vyprání vyndejte, aby nezatuchlo.

  2. Pravidelně čistěte zásobník na prací prostředky - i když to může vypadat jako drobnost, špinavý zásobník na prášek a aviváž může způsobit potíže. Po každém praní je doporučeno nechat zásobník otevřený. Pokud si všimnete usazenin, stačí vnitřek otřít hadrem. Pokud je zásobník silně znečištěn nebo má zaschlou špínu, neváhejte ho vyjmout a důkladně vyčistit horkou vodou.

  3. Čistěte gumové těsnění - lemování bubnu pračky je místem, kam se ukládá veškerá špína, která do pračky nepatří. Tady se hromadí vlasy, zvířecí chlupy a zapomenuté předměty jako kapesníky. Po každém praní je proto dobré zkontrolovat gumové těsnění a odstranit z něj veškerou nečistotu. Také ho otřete hadrem do sucha.

  4. Nechte dvířka pračky vždy otevřená - zavírejte je pouze během praní. Tato jednoduchá zásada vám ušetří mnoho problémů.

  5. Čistěte pravidelně filtr pračky – Alespoň občas ho vyčistěte. Vyndejte ho a umyjte pod teplou vodou. Obvykle se nachází na přední straně pračky za krytem. Po otevření z něj vyteče trochu vody.

ekologicke-prani01

Jak se zbavit zápachu z pračky?

Po vyprání nezavírejte dvířka ani zásobník na prací prášek a nechte pračku dobře vyschnout.

Praní při vysokých teplotách dokáže účinně odstranit zápachy. Ne každý den, ale občas vyperte několik kusů prádla při teplotě 60 °C nebo 90 °C. Bavlněné utěrky, povlečení nebo ručníky snesou takové teploty a odstraní se tak většina bakterií, virů a plísní, čímž dojde i k odstranění zápachu.

Můžete využít také speciální čističe pračky. Nalijte čistič do přihrádky na prací prášek, spusťte program na prázdno při vyšší teplotě, například 90 °C. Čistič pračky odstraní vodní kámen, mastnotu, bakterie a pračku vyčistí.

Pravidelné větrání koupelny pomáhá udržet pračku čistou, suchou a svěží. Tím, že vzduch v místnosti proudí, usnadní vysychání pračky a zabrání vzniku nepříjemného zápachu.

Čištění pračky jedlou sodou

Soda je přírodní prostředek, kterým lze pračku vyčistit. Mezi neoblíbenější způsob čištění patří ten, že nasypete dva malé šálky jedlé sody do zásobníku na prací prášek a zapnete pračku na prázdno, nejlépe na 90 stupňů. Jedlá soda není agresivní, takže by nemělo hrozit poškození gumového těsnění.

Čištění pračky octem

Čištění pračky octem či kyselinou citronovou není oblíbené u výrobců praček. Tato prostředky jsou sice účinné proti usazeninám a nečistotám, ale mohou poškodit gumové těsnění a filtr. Navíc není ideální ani pro nerezový buben. Ocet sice účinně odstraňuje nepříjemné pachy, avšak časté používání může zkrátit životnost pračky.

Pokud se přesto rozhodnete čistit pračku octem, stačí to udělat jednou nebo dvakrát ročně. Nalijte dva menší hrnky octa přímo do bubnu pračky a pusťte pračku na nejvyšší teplotu a nejdelší program. Po vyprání nechte pračku důkladně vyschnout.

Čištění pračky tabletou do myčky

Tableta do myčky odstraňuje mastnotu, zaschlé nečistoty a hezky voní. Ale pochopitelně není určena přímo na čištění pračky. Tento tip najdete jako "babskou" radu na internetu. My doporučujeme se tomuto způsobu vyhnout.

Čisticí prostředky určené pro pračku

  • Tekuté prostředky na čištění pračky a odvápňovače jsou jedním z nejlevnějších způsobů jak pračku vyčistit. Díky své schopnosti dobře se rozpouštět dokáží efektivně vyčistit pračku i na místech, kam je těžké se dostat.
  • Čisticí tablety určené pro pračku účinně odstraňují usazeniny, mastnotu a vodní kámen.
  • Sypké čističe pračky jsou praktické pro své jednoduché dávkování, protože jsou obvykle baleny jednotlivě. Obsah sáčku se zpravidla přidává přímo do bubnu pračky.
  • Existuje také Savo do pračky, to se naředí vodou a pračka se s ním umyje. Poté zředěné Savo nalijte do přihrádky na prášek a zapněte alespoň na 60 °C.

jak-vyčistit-pračku

Jak vyčistit pračku s horním plněním

Při čištění pračky s horním plněním platí v zásadě stejná pravidla jako u klasické pračky s předním plněním. Pračky s horním plněním mohou mít drobnou nevýhodu, protože se do některých míst obtížně dostává.

Nemusíte se bát použít starý zubní kartáček. Nejvíce špíny se obvykle hromadí v záhybech a těžko přístupných místech. Důkladně proto očistěte všechny tyto části. Nezapomeňte také na zásobník na prací prostředky a gumové těsnění.

Stejně jako u pračky s předním plněním, dodržujte základní zásady pro udržení čistoty pračky – nechte dvířka otevřená, zajistěte dobré větrání v místnosti, kde je pračka umístěna, a občas vyčistěte filtr pračky.

Jak odvápnit pračku a předcházet vzniku vodního kamene?

Odolný vodní kámen může významně zkrátit životnost vaší pračky. Doporučuje se pravidelně odvápňovat pračku každé tři měsíce pomocí chemických přípravků určených k odstranění vodního kamene. Stačí je jednoduše nasypat do bubnu a spustit praní. Nikdy se nepokoušejte odstraňovat vodní kámen mechanicky, můžete tím trvale poškodit pračku.

Pokud máte doma tvrdou vodu, používejte změkčovač vody. Nejlepší je ho používat při každém praní tak, že ho přidáte k pracímu prášku. Jestliže nechcete řešit potíže s vodním kamenem, kupte si pračku s keramickým topným tělesem, na něm se totiž vodní kámen neusazuje.

Jak vyčistit odtokovou hadici?

Pokud se odtoková hadice ucpe, je nutné ji pečlivě odmontovat. Poté hadici očistěte pomocí dlouhého kartáče, který zasunete do hadice. Následně ji propláchněte pod tekoucí vodou. Pak můžete znovu namontovat.

Jak vyčistit pračku po barvení?

Pokud barvíte oblečení v pračce, nejspíše zbytky barvy zůstávají v bubnu a na dvířkách. Do pračky dejte staré hadry nebo ručníky a znovu zapněte, barva se nachytá na ně.

jak-vyčistit-pračku01

Jak zbavit pračku chlupů?

V bubnu zůstávají zvířecí chlupy. Při praní vložte do bubnu houbičku na nádobí či kus molitanu, chlupy se do těchto předmětu nachytají.

Postup čištění pračky

1. Připravte si hadr a saponát. Důkladně vyčistěte těsnění, abyste odstranili veškerou špínu. I přesto, že pračka prošla pracím cyklem, je důležité ji vyčistit ručně, abyste se zbavili zbytkové špíny.

2. Poté důkladně očistěte dvířka ze všech stran. Následně umyjte přihrádku na prášek, můžete ji celou vyndat a umýt v umyvadle. Nezapomeňte také vyčistit filtr.

3. Celý přístroj očistěte zvenku saponátem a vodou, včetně zadní strany a horní desky, kde se často ukládá prach. Jestliže je to možné, odsuňte pračku a důkladně vytřete podlahu pod ní.

4. Nakonec spusťte čistící cyklus pračky, po doprání ji nechte přes noc otevřenou, aby pořádně proschla.

Co dělat po každém praní?

  • Po každém praní je nutné nechat pračku vyschnout. Voda v pračce je nejčastější příčinou zápachu.
  • Po praní utřete hadrem i zásobník na prášek a nechte ho otevřený, aby vyschl.
  • V gumovém těsnění se zachytávají nečistoty, vlasy a chlupy. Po každém praní otřete hadrem do sucha a vyndejte případnou špínu.
  • Pračka by měla být stále pootevřená, tak zabráníte tomu, aby se v ní utvořil typický zatuchlý pach.

Co dělat průběžně v průběhu roku?

  • Výrobci praček doporučují čistit filtr jednou měsíčně. Ovšem pokud si vzpomenete jednou za 3 měsíce, tak to bude stačit.
  • Alespoň občas vyperte na vyšší teplotu, tedy 60 °C nebo 90 °C. Takto můžete vyprat ručníky, povlečení nebo hadry na úklid. Vysoká teplota odstraní zápach, viry i plísně.
  • Používejte jednou měsíčně čistič na pračky, ten pračku zbaví vodního kamene, zápachu, zbytků prášku i aviváže.