AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Návod: Jak prát správně polyester

Pereme polyester

Polyester se používal již během 1. světové války, a to jako impregnační materiál. Dnes je to velmi oblíbený materiál na sportovní oblečení.

Co je polyester?

Polyester, což je umělý materiál, se vyrábí z různých surovin, obvykle z PET (polyetylentereftalátu). Z PET se vyrábí také fólie, plastové láhve či obaly na potraviny. Vlákna polyesteru jsou vytvořena tím, že se tekutá hmota protlačí tryskou, čímž se vytvoří vlákno. Tato vlákna jsou běžně používána ve všech typech textilií. Toto syntetické vlákno se označuje také zkratkou PES (polymery s esterovou funkční skupinou).

Na trhu je hojnost látek vyrobených ze směsí polyesteru s jinými materiály, často s bavlnou, viskózou, vlnou atd. Tyto kombinace přináší lepší vlastnosti než každý materiál samostatně. Směs polyesteru s dalšími vlákny poskytuje oblečení žádané vlastnosti, jako je udržení tvaru, odolnost proti mačkání a rychlé schnutí.

Výhody a nevýhody polyesteru

Největší předností polyesteru je jeho nízká náchylnost k mačkání, což znamená, že skoro nepotřebujete žehličku. Polyesterové oblečení rychle schne, což je výhodné zejména u sportovních oděvů. Tyto látky neblednou a nejsou náchylné k usazování mikroorganismů, takže jsou skvělé pro závěsy a záclony. Polyester může nahradit dražší materiály, jako je například hedvábí.

Jednou z nevýhod polyesteru je jeho nedostatečná prodyšnost. Polyester není vhodný na ložní prádlo, kde je lepší volbou čistá bavlna nebo směs s bavlnou. Pokud není polyesterový materiál kvalitní, mohou se začít tvořit žmolky.

Polyester se nedá snadno barvit běžnými barvami a rychleji opotřebovává nůžky a jehly. Prát byste výrobky z polyesteru měli na nízkou teplotu a ideálně naruby, aby nedocházelo k poškození materiálu. Pokud je potřeba, je lepší žehlit přes vlhkou utěrku. Polyester je vhodný na malé dekorační polštářky, ubrusy, závěsy, přehozy přes křesla atd.

ekologicke-prani

Benefity polyesteru

  • Odolnost – nemačká se
  • Údržba – snadno se pere v pračce, nesráží se, rychle schne, není potřeba žehlit
  • Levné - sportovní oděvy jsou k sehnání za nízkou cenu
  • Odolné proto molům, plísním i houbám
  • Polyester nevstřebává vodu, takže je i odolný proti skvrnám

Zápory polyesteru

  • Není prodyšný – nevsakuje pot, může se lepit na tělo, pokud se zpotíte
  • Není příliš pohodlný na nošení zejména v letních měsících
  • Může se v něm držet nepříjemný zápach
  • Neprospívá přírodě

Co se z polyesteru nejčastěji vyrábí?

Polyester se často kombinuje s jiným materiálem. Například kombinace polyesteru a elastanu, z toho vzniká pružný a lesklý materiál. Tento materiál se používá často k výrobě sportovního oblečení, pracovních oděvů, spodního prádla i bytového textilu. Využívá se k výrobě záclon, závěsů, přikrývek, polštářů, přehozů, batohů, stanů či ochranných plachet na auta.

Použití polyesteru:

  1. Oděvy: Polyester se používá v široké škále oděvů, včetně sportovního oblečení, bund, košil, šatů a spodního prádla.
  2. Domácí textilie: Polyester najdeme v ložním prádle, záclonách, kobercích a čalounění.
  3. Technické textilie: Používá se také v průmyslových a technických aplikacích, jako jsou lana, plachty, geotextilie a automobilové díly.
  4. Obaly a lahve: PET je hojně používán k výrobě plastových lahví a obalů na potraviny.

Cena polyesterového oblečení

Polyesterové outfity jsou skvělou volbou pro sportovce. Kvalitnější polyesterové oblečení umožňuje pokožce volně dýchat, absorbuje pot a zároveň účinně chrání proti větru a dešti. Jeho cena je ovšem vyšší než u nekvalitního polyesterového oblečení. Proto je vhodné preferovat oděvy vyrobené z polopropustných membrán. Tyto membrány jsou prodyšné, ale odolné vůči dešti, efektivně odvádějí vlhkost z těla při sportovním výkonu.

Dalším typem polyesterových tkanin jsou mikrovlákna. Z těchto materiálů se vyrábí sportovní oblečení, spodní prádlo, pláště proti dešti a větru odolné bundy. Mikrovlákna jsou voděodolná, poskytují účinnou ochranu proti větru, jsou příjemná na pokožce, prodyšná a odvádějí vlhkost pryč od těla. Avšak při intenzivním dešti nebo sněžení mohou nějakou tu vlhkost propustit.

Flísová tkanina, vyrobená z polyesterových a mikrovláknových vláken, je skvělým materiálem pro sportovní oblečení používané při horských túrách. Flísové oblečení je hebké, poskytuje vynikající tepelný komfort, efektivní ochranu proti větru, rychlé schnutí a odolnost proti mačkání.

Oblečení s příměsí polyesteru

Oblečení, které je vyrobené pouze z polyesterových vláken může být nepříjemné na omak, elektrizuje a lepí se na kůži. Nicméně je důležité si uvědomit, že přidání polyesteru do přírodních vláken se může výrazně zlepšit vlastnosti textilie a eliminovat mnoho nedostatků.

To platí pro bavlnu. Kombinace polyesterových vláken s bavlnou například zabraňuje sražení látky po praní a snižuje náchylnost k mačkání. Směs vlny a polyesteru poskytuje látkám vyšší pevnost, odolnost vůči vlhkosti a látka se neroztahuje. Je však důležité, aby množství polyesterových příměsí nepřesáhlo 30 procent, jen tak bude oblečení stále pohodlné.

Praní polyesteru

Oblečení z polyesteru je extrémně pevné a odolné, což znamená, že se snadno udržuje. Díky pevným vláknům se nepoškodí při praní v pračce. Většinu sportovního oblečení z polyesteru je možné prát při teplotě 30 °C, ale vždy zkontrolujte štítek. Nejlepší je, když perete na program „syntetika“ či na speciální program na sportovní oblečení. Barevné kousky je vhodné prát na 30 °C, bílé je možné vyprat až na 40 °C. Nikdy ale neperte na 60 stupňů nebo více. Syntetické materiály je možné sušit v sušičce, ale příliš se to nedoporučuje. Oděv vždy obraťte naruby, jinak by se mohly vytvořit žmolky.

jak-prat-bavlnu-suseni

Pokud perete v pračce, použijte jemný cyklus a oblečení otočte naruby, aby se minimalizovalo tření a opotřebení povrchu látky. Vyvarujte se plného zatížení pračky, aby se oblečení mohlo volně pohybovat a lépe se vypralo. Při praní ručně jemně otírejte oblečení v mýdlové vodě. Nepoužívejte přílišné tření nebo kroucení, které by mohlo poškodit vlákna.

Polyesterové oblečení nenechávejte v sušičce na vysoké teploty. Ideální je sušit oblečení na vzduchu nebo použít jemný program v sušičce na nízkou teplotu. Pověste oblečení na ramínko nebo sušící stojan, aby se předešlo zmačkání. Polyester se snadno nemačká, takže žehlení často není nutné. Pokud je potřeba, použijte nízkou teplotu a žehlete přes vlhkou utěrku nebo látku, aby nedošlo k poškození povrchu.

Nevystavujte polyesterové oblečení dlouhodobě přímému slunečnímu záření, které by mohlo způsobit vyblednutí barev. Pokud je oblečení označeno jako vhodné pro chemické čištění, zvažte tuto možnost pro oblečení, které je velmi citlivé nebo má složitou konstrukci.

Při praní funkčního oblečení se ale nesmí používat aviváž, ta totiž může ovlivnit jeho vlastnosti. Sportovní oděvy perte v prášku určeném přímo na sportovní oblečení. Jestliže se nejedná o funkční prádlo, lze přidat trochu aviváže, tím se vyhnete elektrizování oblečení. Choulostivé kousky můžete přeprat i v ruce. Syntetické oblečení se obvykle nemusí žehlit. Pokud žehlit přeci jen budete, tak pouze na nízkou teplotu.

Jak vyprat skvrny z polyesteru?

Jelikož je polyester syntetické vlákno, odstranění skvrn by mělo být poměrně jednoduché. Skvrny lze snadno vyprat ručně s obvyklým pracím práškem. Avšak mastné skvrny mohou na syntetickém materiálu představovat problém. V takovém případě je vhodné použít žlučové nebo jádrové mýdlo. Skvrnu jemně vyčistěte v teplé vodě s mýdlem, dokud nezmizí většina špíny. Poté oblečení vyperete v pračce.

ekologicke-prani01

Jak sušit polyester?

Polyesterové oblečení lze sušit v bubnové sušičce, nicméně je důležité nastavit program pro syntetické materiály, aby se vlákna nepoškodila. Je také doporučeno sušit oblečení naruby, aby se zabránilo případnému poškození.

Pokud preferujete sušení bez sušičky, zavěste oblečení na ramínko a nechte ho schnout na vzduchu, ale nedávejte oděvy na topení či kamna.

Jestliže chcete před sušením oblečení zbavit nadbytečné vlhkosti, zabalte ho do froté ručníku a jemně jej vyždímejte. Následně ho zavěste na ramínko a nechte uschnout.

Žehlení polyesteru

Obvykle není potřeba toto oblečení žehlit, protože se nemačká. Pokud ale žehlit budete, dejte žehličku na nejnižší teplotu.