AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Návod: Jak vybrat pracovní boty

Vybíráme pracovní obuv

Nepodceňujte správný výběr pracovní obuvi. V pracovních botech trávíte hodně času a špatně zvolená obuv může způsobit zdravotní problémy. Investice do kvalitních bot do práce se rozhodně vyplatí. Vyber si takové, ve kterých se budete cítit pohodlně a které budou odpovídat potřebám a rizikům spojeným s vaší prací. Vhodnou pracovní obuv si vyberete podle prostředí a podle toho, co děláte za práci. Mějte na paměti, že typ obuvi je ovlivněn různými faktory, jako je vlhkost, vysoké teploty, chemikálie, kluzké povrchy, chladné prostředí, ostré předměty atd.

Nezapomínejme ani na kvalitní pracovní oděvy, které vás v práci ochrání.

Existují dvě kategorie pracovní obuvi:

  • Pracovní obuv – OB, O1, O2, O3, O4 a O5
  • Bezpečnostní obuv – SB, S1, S2, S3, S4 a S5

Pracovní boty – vhodné pro pracoviště, kde nehrozí mechanické poškození bot

Bezpečnostní boty – má speciální ochranu prstů, taktéž může mít v podešvi planžetu, ta chrání chodidlo před propíchnutím ostrým předmětem. Značí se S1P, S2P nebo S3P.

pracovni-boty02

Jaké požadavky musí splňovat pracovní boty?

  • pohodlí, odolnost, prodyšnost,
  • nesmí nikde tlačit,
  • zimní a kotníkové boty by měly být o půl čísla větší, než běžná obuv,
  • na práce venku se nejlépe hodí celokožená obuv.

Základní druhy pracovních bot

  • sandály,
  • pantofle,
  • polobotky,
  • mokasíny,
  • kotníkové boty,
  • holeňové nebo poloholeňové boty,
  • holínky.

Pracovní obuv bez tužinky ve špičce (norma EN ISO 20347:2012)

  • OB = základní požadavky podle normy
  • O1 = OB + uzavřená pata, antistatické vlastnosti, absorpce energie v oblasti paty
  • O2 = O1 + průnik a absorpce vody
  • O3 = O2 + odolnost proti propíchnutí, dezénovaná podešev
  • O4 = OB + uzavřená pata, antistatické vlastnosti, absorpce energie v oblasti paty
  • O5 = O4 + odolnost proti propíchnutí, dezénovaná podešev

Bezpečnostní obuv s tužinkou ve špičce (norma EN ISO 20345:2011)

  • SB = základní požadavky podle normy
  • S1 = SB + uzavřená pata, antistatické vlastnosti, absorpce energie v oblasti paty
  • S2 = S1 + průnik a absorpce vody
  • S3 = S2 + odolnost proti propíchnutí, dezénovaná podešev
  • S4 = SB + antistatické vlastnosti, absorpce energie v oblasti paty
  • S5 = S4 + odolnost proti propíchnutí, dezénová podešev

Normy u pracovní obuvi

Pracovní obuv se řídí podle mezinárodní normy ČSN EN ISO. Podstatná jsou tři základní číselná označení. Jestliže chcete mít jistotu, že kupujete správné boty vhodné pro vaši práci, vyplatí se řídit se podle norem.

Bezpečnostní obuv (číslo 20345)

Číslo 20345 označuje bezpečnostní obuv s ochrannou špičkou, která poskytuje vysokou ochranu proti nárazům a stlačení. Tato obuv je vhodná pro práci v náročných podmínkách, jako je staveniště nebo výroba. Díky ocelové špičce a planžetě ve špičce minimalizuje riziko úrazu a může být doplněna reflexním páskem, což zvyšuje viditelnost za horších světelných podmínek. Máte na výběr mezi kotníkovou botou, která pevně fixuje kotník, a polobotkou. V horkých dnech nebo v prostorách s vysokou teplotou můžete ocenit i sandály vyrobené z prodyšných materiálů, které umožňují nohám volně dýchat.

Ochranná obuv (číslo 20346)

Tyto boty jsou vybaveny ochranou špičkou, případně také tužinkou. Chrání před nárazy a tlakem, ale ne tak dobře jako bezpečnostní obuv.

Pracovní obuv (číslo 20347)

Číslo 20347 označuje pracovní obuv bez ochranné špičky. Výběr je velmi rozmanitý. Poloholeňová nebo vysoká bota disponuje flexibilní gumovou podrážkou, která chrání před oleji, palivy a je antistatická. Tato obuv je dostatečně vysoká, takže chrání před nepříznivým počasím a dalšími nebezpečími, které mohou být třeba ve výrobní hale. Pro chladnější počasí se hodí zateplená voděodolná zimní pracovní obuv. Při práci v mokrém prostředí, zemědělství nebo s chemikáliemi budou nezbytné kvalitní holínky.

pracovni-boty01

Čím se řídit při výběru bot do práce?

Bezpečnost má prioritu. Proto je klíčové dodržovat doporučené standardy při výběru vhodné pracovní obuvi pro vaše zaměstnání. Každá profese vyžaduje jiný typ obuvi - prodavačka nosí něco jiného než dělník ve fabrice. Nicméně všechny druhy pracovní obuvi sdílejí jednoduchý design, pohodlí a bezpečnost. Jejich hlavní funkcí je ochrana nohou a poskytnutí opory tělu během pracovních činností. Zaměstnavatelé, kteří vybírají pracovní boty pro své zaměstnance, by měli klást důraz právě na tyto aspekty.

Mezi nejdůležitější měřítko patří prostředí, ve kterém se zaměstnanci pohybují. Podle toho se poté určí, jestli musí nosit boty odolné vůči vlhku, horku, zimě atd.

Dalším znakem je, zda je určena pro použití uvnitř či venku. Nabídka pracovní obuvi je tak rozmanitá, že pro každého zaměstnance lze najít ideální typ bot, který se přizpůsobí jeho pracovnímu prostředí. Cílem je vybrat obuv, která nejenže poskytuje pohodlí, ale také chrání zdraví lidí.

Pracovní boty chrání před úrazy

Správný výběr pracovní obuvi má pro zaměstnavatele také své benefity. Je obecně známo, že spokojení zaměstnanci jsou produktivnější. Mezi různé typy ochranné obuvi patří ta, která splňuje normu EN 20345. Tato obuv disponuje bezpečnostními prvky, chrání nohy před možnými úrazy. Mezi tyto prvky patří i bezpečnostní tužinka, která při nárazu ochrání prsty před poraněním.

Často se můžete setkat s názvem boty s ocelovou špičkou nebo obuv se špičkou. Dnes jsou na trhu boty s hliníkovou, kompozitní nebo plastovou špičkou a všechny poskytují stejnou míru ochrany. Na výběr jsou boty s bezpečnostní planžetou z kovu či kevlaru, která je pohodlnější.

Volte správnou velikost

Pohodlí je klíčové, zejména pokud trávíte v obuvi dlouhé hodiny. Proto je podstatné vybrat správnou velikost. Jestliže si nejste jisti, zkuste následující trik. Vezměte si ponožky, postavte se ke stěně s úhlem 90 stupňů a patu přitiskněte ke stěně. Pak změřte vzdálenost mezi nejdelším prstem na noze a zdí, což odpovídá velikosti nohy. Doporučuje se zvolit obuv o pár milimetrů větší, abyste předešli otlačeninám.

Design pracovní obuvi

Jestliže používáte pracovní obuv i ve volném čase, je dobré zvolit univerzální boty, které se hodí do práce i do města.

Jakou práci vykonáváte

Při hledání vhodné obuvi je klíčové zohlednit činnost, pro kterou ji potřebujete. Různé profese vyžadují od bot různé vlastnosti - například pracovníci s vysokými bezpečnostními nároky budou hledat obuv, která je bezpečná, zatímco zdravotničtí pracovníci se budou soustředit spíše na pohodlí, s ohledem na bílou barvu jako standard ve zdravotnických zařízeních.

pracovni-boty03

Zjistěte si požadavky vašeho zaměstnavatele

Zjistěte, zda váš zaměstnavatel neklade na obuv specifické požadavky. Některá odvětví, jako jsou zdravotnická zařízení, laboratoře nebo potravinářský průmysl, mohou požadovat pouze bílou obuv. Dále mohou hrát roli různé bezpečnostní nároky, jako je protiskluzová podrážka nebo izolace proti chladu a teplu. Je také užitečné se poradit s kolegy, kteří mají zkušenosti z vašeho oboru. Jejich zkušenosti mohou být nepostradatelné.

Venkovní nebo vnitřní obuv

Velmi podstatné je, zda pracujete uvnitř nebo venku. Pro venkovní práce je důležité, aby boty byly kvalitní, odolaly mokru a zimě. Pro zimní období existují i zimní pracovní boty se zateplením, odolají vodě, mrazu a neprofouknou.

Spolu s pracovním oblečením vás kvalitní obuv ochrání při práci, aby nedošlo k nejhoršímu. Vybírejte pečlivě, vsaďte na kvalitu.