AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Pečujete o své spodní prádlo správně?

Jak pečovat o spodní prádlo?

Dnešní článek bude věnován především něžnému pohlaví. Podíváme se totiž, jak na praní spodního prádla, abyste se jím mohly pyšnit i nadále. Správná péče prodlouží životnost Vašeho prádla a pomůže zvýraznit Vaši ženskou krásu. Pokud budete o prádlo správně pečovat, garantujeme Vám, že se s ním budete moct pyšnit po mnoho let.

Obecná doporučení pro péči o spodní prádlo

Než se pustíme do konkrétních pracích postupů, podíváme se na pár základních doporučení, která zajistí, že se Vaše prádlo při praní nepoškodí a bude krásně čisté a voňavé.

  • Před samotným praním vždy zkontrolujte cedulku. Na ní najdete různé symboly, díky nimž zjistíte, na kolik stupňů prádlo prát a jestli vůbec může do pračky.
  • Vždy volte prostředky na praní jemného prádla, ideálně v tekuté formě. Vyhněte se avivážím a jiným změkčovadlům, které by mohly narušit vzhled a vlastnosti materiálu.
  • Chraňte prádlo pomocí pytlíků do pračky.
  • Prádlo neždímejte, ale nechejte uschnout samovolně na věšáku, nebo na šňůře. Nedávejte ho však na slunce, jinak by se mohlo vyšisovat.
  • Sáhněte po prostředcích na barevné prádlo. Možná se Vám to zdá nelogické, ale hned si to vysvětlíme. Oproti přípravkům na bílé prádlo totiž prací prostředky na barevné prádlo neobsahují bělidla. Bělidla mají tu vlastnost, že prádlo odbarví. A právě zde nastává kámen úrazu, protože bílé spodní prádlo není ze své přirozenosti úplně bílé, ale má spíše nádech dožluta. Z tohoto důvodu se obarvuje nabílo. Pokud tedy použijeme prostředky na bílé prádlo, které obsahují bělidla, prádlo nám po vyprání akorát tak zežloutne.
  • V případě, že prádlo omylem zabarvíte jiným kusem oblečení, zkuste tuto babskou radu. Zabarvené bílé oblečení vrátíte do původního stavu tak, že do pračky v rámci pracího cyklu přidáte trochu citrónu nebo prášku do pečiva. Tyto přísady navrátí prádlu jeho původní bílou barvu.

pece-o-spodni-pradlo

Záleží na látce spodního prádla?

Divily byste se jak moc. Je totiž rozdíl, jestli máte podprsenku z polyesteru, nebo kalhotky s krajkou a ozdobami. Pojďme se tedy podívat, jak na prádlo z krajky, z nylonu, z bavlny a z mnoha dalších materiálů.

  • Krajka: Krajkové prádlo skvěle podtrhne Vaši ženskost, ale na oplátku je třeba, abyste o něj náležitě pečovaly. Myslete na to, že krajka nepatří do pračky ani pod horkou vodu. Krajkové kalhotky či podprsenku perte vždy v ruce pod studenou vodou a za použití šetrného pracího prostředku. Prádlo vložte na 15 až 20 minut do umyvadla nebo lavoru s vodou a pracím prostředkem. Poté prádlo vyndejte a vypláchněte ho pod tekoucí vodou. Mokré prádlo nedávejte na věšák a neždímejte ho, rozložte ho a nechejte samovolně uschnout.
  • Satén: U saténu rozhoduje především jeho množství, které se dočtete na cedulce daného kusu prádla. Některé druhy musíte prát v ruce, jiné naopak bez problému snesou jemný program v automatické pračce. Každopádně v obou případech platí, že se satén pere ve vlažné vodě za pomocí šetrného pracího prostředku a že se nechává usušit samovolně bez ždímání.
  • Mikrovlákno: Při praní prádla z mikrovlákna je obzvlášť důležité dodržovat pokyny od výrobce. Volte vždy studenou či vlažnou vodu a perte prádlo rukou. Vyprané prádlo neždímejte, ale nechejte uschnout na vzduchu.
  • Síťovina: Postup u síťovaného prádla je stejný jako u krajkového.
  • Polyester a nylon: Tyto materiály nejsou příliš náročné na péči a údržbu. Nevadí jim totiž ani automatická pračka ani teplá voda. I v tomto případě však platí, že by se prádlo mělo nechat uschnout samovolně na vzduchu.
  • Bavlna: Bavlněné prádlo je příjemné na nošení, a ještě k tomu je nenáročné na údržbu. Můžete ho dát bez problémů do pračky. Jediné, na co si musíte dát pozor, je barevné rozlišení. Tmavé a světlé perte vždy zvlášť.

Správná péče o podprsenku

Každá podprsenka si zaslouží tu nejjemnější péči, ideálně v ruce. Ať už se jedná o krajkovou podprsenku, kterou doplníte svůj outfit na romantický večer, nebo o sportovní podprsenku, ve které vyrazíte do posilovny. Ale jak na to? To si povíme na následujících řádcích.

  • Při každodenním nošení perte podprsenku ideálně každé 2 až 3 dny. Jestliže se více potíte, nebo v ní chodíte cvičit, tak ji můžete dávat do pračky i častěji.
  • V první řadě je důležité si podprsenky roztřídit. Podprsenka s krajkou? Podprsenka s kosticemi? Podprsenka gelová, či sportovní? Každá vyžaduje jinou péči. Například sportovním a bezkosticovým podprsenkám se v pračce vůbec nic nestane, kdežto krajkovou byste mohly poškodit.
  • Z podprsenky vyndejte vyjímatelné vložky a uzavřete je spolu s podprsenku v ochranném pracím sáčku. Uzavřený sáček dejte do pračky.
  • Pračku nastavte na jemné praní a zvolte studenou teplotu. Vysoké teploty by totiž mohly zkrátit životnost prádla.
  • Přidejte prostředek na praní jemného prádla.
  • Vyprané prádlo neždímejte. Pro urychlení schnutí ho můžete zabalit ručníku, který do sebe vsákne vodu. Po vyprání nechte prádlo samovolně uschnout.
  • Nakonec vraťte usušené vycpávky zpět do podprsenky.

pece-o-podprsenku

Správná péče o kalhotky

  • I u kalhotek bude prvním krokem rozdělení podle materiálu a druhu. Máte kalhotky z bavlny, z nylonu, nebo třeba z hedvábí? Roztřiďte je!
  • Podle látky si poté zvolte, jestli se mohou prát v pračce, nebo je lepší prát je ručně. Velmi jemné kalhotky a tanga perte raději v ruce. Zbylé můžete vyprat bez obav v pračce, nezapomeňte je však dát do ochranného sáčku na praní prádla.
  • Sáček uzavřete a dejte do pračky. Pračku nastavte na jemné praní. I zde platí, že voda by měla být spíše studenější. Nezapomeňte na šetrný přípravek na praní prádla.
  • Vyprané kalhotky narovnejte, roztáhněte a nechte je uschnout, ideálně samovolně na dobře větraném místě, nebo na vzduchu.

pece-o-kalhotky

Jak prodloužit životnost Vašeho spodního prádla?

Existuje celá řada tipů a triků - my se nyní zaměříme na ty, které máme odzkoušené. A mohou pomoci udržet vaše oblíbené prádlo v kondici. Znáte je?

Perte v ruce

Ruční praní je daleko šetrnější než nejjemnější program v automatické pračce. A to ani nemluvíme o tom, že kostice mohou v pračce nadělat pěknou paseku. Nejen, že riskujete, že se zaseknou v pračce, mohou ji i poškodit či potrhat jiné prádlo. Praní v ruce Vám zabere maximálně 15 minut a výsledkem bude čisté a neporušené prádlo. Stačí, když napustíte umyvadlo vlažnou vodou, přidáte šetrný prostředek na praní a do této vody dané prádlo ponoříte. Po 10 minutách prádlo v umyvadle jemně promačkejte a třete látku jemně o sebe. Dejte pozor, abyste nepoškodily žádné části látky, a to především ramínka, okraje a košíčky podprsenky. Nakonec prádlo propláchněte vodou a nechejte uschnout.

Používejte ochranné sáčky na praní

Jestliže vlastníte nějaké kousky prádla, které mohou přijít do pračky, dejte je vždy do sáčků na praní. Sáčky Vaše prádlo ochrání a prodlouží jeho životnost. Nezapomeňte také před praním prádlo zapnout, různé háčky by totiž mohly poškodit látku.

Manipulujte s prádlem opatrně

I se suchým spodním prádlem byste měly zacházet s péčí. Nemačkejte podprsenku, aby se Vám lépe uskladňovala, mohly byste narušit její vlastnosti a tvar. Ideálně si ji pověste na ramínko, alespoň ji tak ráno snadno najdete.

Prádlo sušte na šňůře

Jemné spodní prádlo v žádném případě nepatří na topení. Jednak by se mohl porušit jeho tvar, a také by se jeho jemná látka mohla srazit. Ideálně tedy prádlo pověste na kolíčky a nechejte uschnout na vzduchu. Barevné prádlo nevystavujte přímým slunečním paprskům, jinak velmi brzy ztratí své původní barvy. Bílému prádlu se však na sluníčku nic nestane. Nesnažte se urychlit proces sušení prádla ani tím, že ho dáte do sušičky. Mohly byste tím totiž narušit pružnost látky.

Prádlo nežehlete

Některé ženy mají rády vyžehlené vše, od utěrek až po ponožky. Jenže i žehlení může snížit životnost prádla. Místo toho prádlo hezky narovnejte a poté ho pověste na šňůru.

Zbavte se starého prádla

Chápeme, že se nechcete vzdát Vaší oblíbené podprsenky, která toho s Vámi prožila víc než dost. Jenže pokud prádlo neplní svojí funkci, nedrží a neposkytuje potřebnou oporu, je na čase si pořídit nové.

Nezapomeňte na pokyny od výrobce

Upozorňujeme také na zdánlivě zřejmý, ale možná ten nejdůležitější bod. Před odtržením cedulky si ji vždy přečtěte. Každé prádlo má jiné vlastnosti a snese jiné zacházení.

Prádlo obměňujte

Určitě také máte oblíbenou podprsenku či kalhotky, které nosíte stále dokola. Abyste prádlu prodloužily životnost, měly byste ho obměňovat. I kousky v našem šatníku si totiž musí na chvíli oddychnout.

Používejte šetrné prostředky na praní

Prádlo byste měly prát výhradně v jemných přípravcích. Vyhněte se i aviváži. Prádlo bude sice hezky vonět, ale hrozí, že poškodíte jeho pružnost a funkční vlastnosti. Netýká se to pouze jemného prádla, ale i takového sportovního oblečení.

Tak, a teď už víte opravdu všechno. Převeďte tyto zásady do praxe a poděkuje Vám nejen Vaše prádlo, ale i Vaše budoucí já, které zcela jistě ocení dobře padnoucí kousky i za pár let.