AKTUÁLNĚ PROBÍHÁ KOMPLETNÍ VÝPRODEJ SKLADOVÝCH ZÁSOB. CENY POUZE DO VYPRODÁNÍ! SLEVY NA VŠE (SKLADEM) AŽ 60 %

Příručka: Jak vybrat batoh pro prvňáčka

Jak vybrat batoh pro prvňáčka

Vaše dítko nastupuje poprvé do školy a potřebuje aktovku? Rozhodnutí může být na první pohled složité, ale při dodržován pár důležitých zásad se nemůžete splést. V tomto článku vám dáme několik rad, které vám pomohou vybrat ten správný školní batoh pro prvňáčka.

Zásadní je přihlížet k potřebám vašeho dítěte. Důležitá je především stavba těla dítěte, jako je jeho výška, šířka ramen a celkově jeho postava. To znamená, jestli je dítě menší a štíhlé, nebo zda je větší a robustní. Dále je potřeba brát v úvahu mentální a motorický vývoj školáka. Je důležité, jak se dítě orientuje, jak si třídí věci a jak si pamatuje, kde jsou uloženy. Také je podstatné zjistit, zda má dítko potíže s ukládáním a vyndáváním věcí a podobně.

V neposlední řadě nezapomeňte na pohodlné dětské oblečení, funkční, pohodlné a krásné. Ideálně slaďte aspoň některé kousky s barvou nového školního batohu či aktovky.

Aktovka nebo batoh

Na trhu se školními taškami lze rozlišit dvě základní kategorie - batohy a aktovky.

Aktovky jsou pevné, jak zespodu, tak po stranách, mají jednoduché uzavírání a vnitřní prostor není rozdělený. Naopak batohy jsou měkčí, neudržují pevný tvar, často mají více vnitřního členění a uzavírají se obvykle na zip. Existují také hybridní varianty, které kombinují vlastnosti batohu a aktovky. Mezi ně patří batohy se zpevněným dnem, ty představují kompromis mezi oběma typy.

Výhody aktovek

  • stabilní prázdná i plná,
  • pevné dno s nožičkami,
  • přehlednější zejména pro prvňáčka,
  • pouze jedna hlavní přihrádka,
  • snadné a rychlé otevírání,
  • sešity se tak lehce nezmačkají,
  • hlavní komora je vybavena přepážkou, díky které se těžiště nastaví co nejblíže k zádům.

Výhody batohů

  • naplněný batoh je obvykle stabilní,
  • velký výběr různých designů,
  • lehčí než aktovka,
  • často hezčí design,
  • mají více přihrádek, což může některým dětem více vyhovovat,
  • batoh s anatomickým tvarováním je rovněž vhodný i pro prvňáka.

skolni-batoh-vyber-prvnacek

Ergonomie batohu

Při výběru školní aktovky nebo batohu je klíčová ergonomie zad. Je důležité, aby aktovka byla vhodná jak z hlediska výšky zad, tak i anatomické tvarování, které odpovídá přirozené křivce páteře. Nesprávně zvolená aktovka může negativně ovlivnit vývoj páteře a pohybové návyky školáka. Pokud taška tlačí na některé části těla, dítě se bude snažit to kompenzovat jinde, což může vést k nerovnováze svalů a nevhodnému držení těla.

Je důležité sledovat, jak často a jak dlouho nosí vaše dítě aktovku na zádech. Pokud se dítě vozí do školy autem a aktovku nosí jen krátkou chvíli, nebude to mít velký vliv na jeho držení těla. Nicméně jestliže musí dítko do školy chodit pěšky nebo dojíždí autobusem, je důležité investovat do kvalitního zádového systému batohu.

Anatomicky tvarovaná záda batohu

Důležitá je podpora a polstrování v oblasti beder a lopatek. Je nutné zajistit, aby polstrování bylo dostatečně pevné, ale přitom pohodlné. Taška s vhodným anatomickým tvarem, která nevytváří tlak na žádnou část těla, umožní zachování správného držení těla po celou dobu nošení. Podstatné je také správné odvětrávání. Jestliže chcete mít jistotu, sáhněte po modelu s certifikátem.

Výška batohu

Výška batohu by měla odpovídat délce zad školáka, což může být trochu složité, zejména když děti neustále rostou. Ideálně by měla být výška batohu shodná s délkou zad od ramen ke křížové kosti. Proto není každý batoh vhodný pro každého. Je důležité brát v potaz výšku dítěte. Šířka batohu by měla být stejná jako šířka ramen školáka.

Školní batohy jsou většinou vhodnější pro větší děti, takže pokud je potomek vyšší (nad 120 cm), můžete klidně zvolit ergonomicky navržený školní batoh. Pro menší ratolesti jsou však lepší menší aktovky. Existují i tašky s nastavitelnou výškou zad. Taková taška roste s dítkem.

Váha batohu

Váha školní aktovky je klíčová pro zdravý vývoj a postavení těla. Čím méně váží, tím lépe. Bohužel, obsah, který dítě nosí, často váží docela dost, takže je důležité se snažit minimalizovat celkovou váhu aktovky.

Norma stanovuje, že aktovka pro prvňáčky by neměla vážit více než 1200 gramů. Avšak na trhu jsou k dispozici i lehčí modely s váhou kolem 800 gramů, což je samozřejmě lepší.

Děti s větší postavou zvládnou nosit těžší aktovky, ale pokud je vaše dítě malé a drobné, je lepší volit co nejlehčí možnou variantu. Důležité je, aby váha aktovky nepřesáhla desetinu váhy dítěte. Mějte na paměti, že váha se ještě zvýší s přidáním učebnic a sešitů.

Školní batohy jsou obvykle lehčí než aktovky, protože nemají pevnou konstrukci jako aktovky. Pro malé děti by tedy mohlo být lepší zvolit lehčí batoh. Nicméně pokud jde o batohy, obvykle jsou k dispozici spíše větší modely, proto se doporučuje vybírat z velmi lehkých a malých aktovek, případně hybridních batohů s pevným dnem.

skolni-batoh-vaha

Ramenní, hrudní a bederní popruhy a boční (kompresní) pásky

Ramenní popruhy jsou klíčové pro správné umístění batohu na zádech a pohodlné nošení.

Ramenní popruhy:

  • tvar písmene S, aby nepadaly dolů a nezařezávaly se do krku,
  • minimální šířka 4 cm,
  • polstrování popruhů pro další pohodlí,
  • možnost nastavení výšky pomocí horních pásků,
  • některé mají mechanismus pro „rostoucí" batoh, který může růst s dítětem.

Je doporučeno pravidelně kontrolovat nastavení popruhů a horních pásků, aby byly vhodně přizpůsobeny nejen výšce dítěte, ale i tomu, zda nosí zimní nebo letní oblečení.

Hrudní popruhy zabrání posouvání ramenních popruhů, což zajišťuje pohodlnější nošení batohu a zabrání dítěti v „kroucení". Běžně je vybaven pružnou gumou, což dítěti umožňuje se pohodlně pohybovat. Pokud je zapnutý hrudní pás, dítě se může volněji hýbat, protože ramenní popruhy nekloužou dolů. A není důležité, z jakého materiálu je oblečení.

Bederní popruh stabilizuje tašku na správném místě a přenáší váhu batohu na bedra, což výrazně snižuje tlak na páteř a podporuje zdravý vývoj zad. Tento popruh tvoří základ nosného systému batohu, ten umožňuje přesunout až 70 % váhy batohu z ramen na boky a bedra. Tím se výrazně snižuje riziko poškození páteře a meziobratlových plotének a pomáhá udržet správný postoj dítěte, což zajišťuje bezpečné a zdravé nošení školního batohu. Bederní pás bývá často odnímatelný, ale není nutné tuto informaci prvňáčkovi sdělovat.

Boční (kompresní) pásky umožňují utažení školního batohu tak, aby se hmotnost obsahu co nejvíce přesunula směrem k zádům, tedy k těžišti těla. Tyto popruhy jsou typické pro batohy, které nemají tuhý rám a lze je pomocí popruhů stáhnout. Avšak u batohů určených pro prvňáčky a první školní stupeň se často nenacházejí. To je z důvodu toho, aby byly školní potřeby pro dítko snadno dostupné. Pro uskladnění největších a nejtěžších věcí je doporučeno využít zadní přihrádku batohu nebo například stahovací šňůru na vrcholu batohu, kterou lze utáhnout.

Rostoucí zádový systém

Jde o systém, který roste spolu s dítětem, umožňuje batohu adaptovat se na jeho postavu. Tento mechanismus spočívá v posouvání výšky ramenních popruhů, což způsobuje, že se výška batohu mění spolu s výškou dítěte - zádový panel se „prodlužuje". Každý výrobce má svůj vlastní systém, ale zpravidla se využívá suchý zip.

Tento nastavitelný mechanismus je vhodný nejen pro prvňáčky, kteří rychle rostou, ale i pro starší děti, protože batoh může sloužit po mnoho let. Je pravděpodobné, že dříve než dítě z batohu vyroste, bude potřebovat nový, protože ho prostě zničí.

I když může být první investice vyšší, batoh bude sloužit po dlouhou dobu a zajistí školákovi správnou oporu zad.

Zavírání batohu

Zavírání by mělo být co nejjednodušší, aby bylo praktické i pro malé děti, ideálně s možností ovládání jednou rukou. U batohů jsou nejlepší zipy, které se otevírají nízko, což usnadňuje přístup k věcem.

Jednoduché a spolehlivé uzavírání a otevírání batohu, ať už pomocí funkčních přezek nebo zipů, přispívá k celkové spokojenosti s používáním. Takový zip, který se zadrhává, může být pro malého prvňáčka velký problém.

Pevná klopa

Pevný klopa se snadno otevírá, ale je charakteristická spíše pro aktovky než pro batohy, které obvykle mají zip. Nicméně dnes někteří výrobci nabízí i školní batohy s klopou. Školní batohy či aktovky s pevným víkem mají obvykle jednu komoru uvnitř, což je ideální pro prvňáčky.

Reflexní prvky

Ty nesmí na tašce chybět. Díky nim bude dítko dobře vidět za šera. V dnešní době už jsou na taškách běžně. Případně ještě můžete přidat různé reflexní pásky, dokoupit můžete i různá blikající světýlka. Asi 10 % povrchu aktovky či batohu by mělo být pokryto reflexními prvky. Reflexní prvky by měly být ze všech stran i na ramenních popruzích.

Koupit do druhé třídy nový batoh?

Rodiče školáků často řeší, jak vyřešit otázku aktovky pro první stupeň. Existují dva hlavní přístupy. Buď koupí jednu aktovku, která dobře padne prvňáčkovi a po roce nebo dvou pořídí větší batoh. Druhou možností je, že investují do trochu větší aktovky s nastavitelnými zády, která potomkovi vydrží delší dobu, a po čase do ní doroste.

Obě možnosti mají své výhody. Koupí jedné větší aktovky ušetříte peníze a čas, který byste jinak strávili výběrem nové aktovky. Školák na druhém stupni si obvykle vybírá batoh sám. Jedna aktovka na celý první stupeň je vhodná zejména pro vysoké děti nebo ty, které mají krátkou cestu do školy a nemusí aktovku nosit dlouhou dobu.

I když je ideální kupovat novou aktovku podle potřeb dítěte, což je nejlepší pro jeho zdraví, může to být finančně náročnější. V případě, že máte více dětí věkově blízko, můžete situaci vyřešit jednoduše tak, že novou aktovku kupujete podle potřeb nejstaršího sourozence a mladší děti mohou dědit, jestliže je taška v dobrém stavu.

Chytré vychytávky

  • Výškově nastavitelná záda – aktovka se tak dá používat více let
  • Odvětrávání – dítko se nebude na zádech potit
  • Přepážka v hlavní přihrádce – tak se těžiště nastaví co nejblíže k zádům
  • Oddělená kapsa na svačinu
  • Pevné dno s nožičkami – lepší stabilita a ochrana před vlhkem
  • Hodí se jmenovka

Vzhled batohu či aktovky

Design by neměl být prioritním faktorem při výběru aktovky. Nicméně je jasné, že pro většinu dětí je vzhled rozhodující. Často hledají batohy s oblíbenými filmovými postavičkami nebo takové, které se jim líbí barevně. Je důležité nezanedbávat názor dítěte při výběru jeho první aktovky. Zakoupení krásné nové aktovky, která se dítěti líbí, ho může motivovat na první školní den.

Ideální je tedy dát dítěti možnost výběru, ale pouze z již předvybraných modelů, které jsou vhodné a ergonomické. V případě, že plánujete pořídit školákovi aktovku na delší dobu, buďte obezřetní při výběru tašky s konkrétními pohádkovými postavičkami. To, co se mu líbí v první třídě, se může za několik let změnit.

skolni-batoh-vzhled

Materiál batohu

Materiál by měl být odolný, což obvykle splňují značkové batohy. Některé z těchto materiálů jsou také z recyklovaných surovin a neobsahují PVC.

Výroba začíná čím dál více využívat recyklované materiály, jako jsou PET láhve nebo mořský odpad. Tyto materiály jsou znovu zpracovávány pro výrobu nových školních potřeb, včetně aktovky, batohů, penálů a další výbavy.

Výrobci se snaží minimalizovat používání látek a materiálů, které mohou škodit lidskému zdraví a životnímu prostředí, a to s co nejnižší spotřebou energie a surovin při výrobě. Někteří výrobci nabízejí prodlouženou záruku až na 3 nebo 4 roky.

A než si shrneme pravidla a "best practice" kolem výběru prvního školního batohu/aktovky, nezapomeňte, že děti budou často vyrážet na výlety, exkurze či dobrodružství do přírody. A od toho tu máme kategorií batohů, kde si vybere opravdu každý. Díky tomu pak školní batoh vydrží déle. Protože zejména v přírodě by mohl dostat pořádně zabrat.

Pravidla výběru školního batohu či aktovky v bodech

  • Batoh nesmí být vyšší, než jsou ramena školáka. Oblíbený je tzv. „rostoucí“ batoh.
  • Pro staršího studenta se hodí batoh s přihrádkou na notebook.
  • Zjistěte si předem, jestli může žák využívat ve škole skříňku, aby nemusel tahat těžkou tašku každý den.
  • Záda batohu musí být anatomicky tvarovaná s možností odvětrávání.
  • Ramenní popruhy s možností nastavení.
  • Ramenní popruhy musí být polstrované, ve tvaru S, a šíře alespoň 4 cm.
  • Hrudní popruh zabraňuje ramenním popruhům, aby sjížděly z ramen.
  • Bederní pás stabilizuje tašku na správném místě a přenáší váhu batohu na bedra.
  • Boční (kompresní) pásky umožňují utažení tašky tak, aby se váha věcí přesunula co nejblíže k zadům.
  • Více přihrádek může usnadnit organizaci věcí uvnitř batohu.
  • Těžší předměty se umisťují blízko k zadní části batohu, kvůli těžišti těla.
  • Boční kapsa pro láhev na pití a vnitřní kapsy pro svačinovou krabičku by měly být standardem. Některé batohy nabízí termoizolační kapsy.
  • Funkční přezky nebo zipy umožňují snadné a spolehlivé uzavření a otevření batohu, což je pro malé děti podstatné.
  • Pokud má aktovka uvnitř světlou barvu, usnadňuje to hledání věcí uvnitř.
  • Samostatné místo pro notebook je užitečné pro ty studenty, kteří ho pravidelně nosí.
  • Důležitější než samotná hmotnost aktovky je správně rozložit váhu věci a správně nastavit všechny popruhy.
  • Hlídejte si i nosnost aktovky.
  • Reflexní prvky by měly být na všech stranách batohu. Některé aktovky jsou částečně opatřeny fluorescentními materiály, ty odráží denní světlo a tak zvyšují bezpečnost.
  • Přizvěte dítko k výběru batohu, design je pro děti to nejdůležitější.
  • Dbejte na odolný materiál, nejlépe nepromokavý.
  • Horní poutko na přenášení musí být odolné, aby se neutrhlo.
  • Také by nemělo chybět poutko na pověšení batohu na věšák.

Desatero výběru školní aktovky pro prvňáčka

  1. Anatomicky tvarované a polstrované záda poskytují oporu a správný vývoj zad.
  2. Ramenní popruhy s možností nastavení délky a dotahovacími pásky zajistí perfektní přilnutí aktovky k tělu dítěte, což je šetrné k jeho zádům. Ramenní popruhy musí být polstrované a vyrobené z materiálu, který dobře propouští vzduch.
  3. Oddělená přihrádka určená pro těžší předměty. Tato přihrádka by měla být umístěna na straně blíže k zádům. Do ní se dávají třeba učebnice nebo desky na sešity. Čím blíže jsou těžké předměty k zádům, tím lépe se hmotnost rozloží a tím menší je zátěž na páteř.
  4. Velikost aktovky by měla být vhodná pro postavu prvňáčka, přičemž výška musí odpovídat délce zad. Délku zad měříme od ramen až po bedra.
  5. Co se týče hmotnosti, ideální váha by měla být kolem 1 kg, maximum je 1200 gramů. Dejte si ale pozor na podezřele lehké tašky, to může značit, že jsou z nekvalitního materiálu.
  6. Je klíčové, aby bezpečnostní reflexní prvky nebyly pouze na přední části aktovky, ale také po stranách a na ramenních popruzích, což zajišťuje, že školák je viditelné z každého směru.
  7. Ucho na aktovce by mělo být dostatečně široké, aby malý žák mohl aktovku uchopit například i s rukavicí na ruce.
  8. Kapsy na svačinu a boční kapsy na pití jsou praktické. Dobré je, pokud mají termoizolační vrstvu, která udržuje potraviny déle čerstvé.
  9. Hrudní popruh slouží především pro menší děti, které mají úzká ramena. Díky tomu taška sedí dobře na ramenou, těsně přilne k zádům a nikam nesjíždí. Udělejte test, jestliže mezi záda a batoh nejde vsunout dlaň, je to správně.
  10. Design je pro dítě rozhodující, proto ho nechte, aby si samo řeklo, co se mu líbí. Dobré je, jestliže je design stejný i na penálu, pouzdře, sáčku na přezůvky.